Ik ben Sanne. Leuk dat je hier terecht bent gekomen en waarschijnlijk niet toevallig. Graag vertel ik hier wat over mijzelf, wat mij drijft en over mijn aanpak.
Van kleins af aan, voel ik mij aangetrokken tot een leven dat in het teken staat van een missie. En zo kwam het dat ik vaak terecht kwam bij organisaties met een verander-missie zoals ontwikkelingsorganisaties Oxfam Novib en Plan, dierenbeschermings- en milieuorganisaties. Samen met collega’s campagnes voeren om mensen bewust te maken, te prikkelen en een handelingsperspectief te bieden. Ik kreeg de kans veel verschillende plekken in de wereld te zien en hier sterke veerkrachtige mensen te ontmoeten. Daar is mijn vertrouwen ontstaan dat verandering mogelijk is als je het echt wilt en als je er acties aan verbindt. En als je iets aandacht geeft en krachten bundelt er nog meer slaagkans is. Het kan WEL. Dit rotsvaste vertrouwen in verandering is mijn kompas.
Geleidelijk aan is mijn aandacht en interesse dichterbij huis komen te liggen: op het vergroenen en verduurzamen van ons eigen leven en omgeving. Als betrokken ouder en buurtbewoner ben ik aan het vergroenen geslagen. Eerst in mijn eigen leven, waar het kon: vegetarisch eten, spullen (uit)lenen en (uit)delen, bewust, eerlijk en lokaal kopen en ook vooral minder kopen. Zonnepanelen op het dak en bewust op vakantie gaan. En ook verder dan mijn eigen voordeur , heb ik me sterk gemaakt voor vergroening in de buurt en lokaal consumeren door het oprichten van een voedselcollectief met producten die rechtstreeks van lokale boeren komen.
Mijn drive zit vooral in het besef van urgentie en mijn ‘geloof’ dat iedereen op elk moment iets zou kunnen bijdragen aan de vermindering van onze CO2 uitstoot en het verbruiken van de grondstoffen die op kunnen raken. Tekenen aan de wand zijn de recente stikstof-crisis, het nieuws over de zichtbare afname van de biodiversiteit, en over de plekken die zo warm worden waar niet meer te leven is en waar grote watertekorten zijn.
Terug naar het hier & nu, heb ik hoop en vertrouwen dat we er samen de schouders onder kunnen zetten. Overheden, bedrijven, maar ook wij als consumenten kunnen in ons dagelijks leven een bijdrage leveren aan een leefbare planeet, ook voor toekomstige generaties. En hoe mooi is het dat duurzaamheid ook beloond wordt met vaak een betere gezondheid, meer geluk en ook voordelen voor je beurs.
Duurzaamheid kan echt leuk zijn: in plaats van alles te kopen, valt er zoveel te ruilen en lenen onderling. Of heerlijk de fiets of de trein te pakken. Of wat te denken om een dag in de week in het teken te zetten van het koken met restjes, om voedselverspilling tegen te gaan. En zo kan ik nog wel doorgaan met het noemen van kleine eye-openers waar dubbele winst te boeken is.
Een mooie leidraad voor mijzelf zijn de volgende vragen: kan het minder, kan het anders, zijn er alternatieven? Ikzelf doe wat ik kan, maar zie in dat 100% perfectie niet lukt. Pragmatisch kijk ik naar wat ik WEL kan doen. Ik wil graag anderen meenemen en begeleiden op hun groene reis. Op een positieve manier, die passend is, die geen stress of spagaat veroorzaakt en die vooral duurzaam zal zijn. Geen eendagsvlieg, geen hype, want daarvoor is de uitdaging die voor ons ligt, te groot en te urgent. Alle kleine beetjes samen maken een groot verschil.
Laten we samen aan de slag gaan!